
Oulu Fungi on nuori oululainen yritys, joka tarjoaa gourmet-ruokasieniä kuluttajien ruokapöytiin ja ravintoloiden hyödynnettäväksi. Oulu Fungin takaa löytyvät toimitusjohtaja Juuso Puranen sekä Eemeli Koskela.
“Minä vastaan hallinnosta, myynnistä ja markkinoinnista, Eemeli sitten sienipuolesta ja kaikkeen siihen liittyvästä”, Puranen selittää.
Oulu Fungi tarjoaa Purasen mukaan “vähän erikoisempia” ruokasieniä tuoreina ja kuivattuina. Valikoimaan kuuluu sieniä kuten siitake, siiliorakas, osterivinokas ja sen sisarlajeja. Sienet kasvatetaan Oulussa ja tällä hetkellä yrittäjät keskittyvät kasvatusprosessin kehittämiseen. Tavoitteena olisi laajentaa sienivalikoimaa ja lisätä mukaan esimerkiksi lähialueiden sienilajeja.
“Aikomuksena on vallata lähialueen markkinat ja laajentaa sitten vähän kauemmas.”
Osa Oulu Fungin sienilajeista voivat olla monelle uusia tuttavuuksia. Puranen kannustaa kokeilemaan sieniä esimerkiksi pastan raaka-aineena tai pannulla paistettuna. Hänellekin sienten syönti on tullut tutummaksi vasta yrittäjyyden myötä.
“Itse tykkään tehdä niin, että sellaisissa ruokalajeissa, joissa käytän yleensä lihaa, olenkin korvannut osan lihasta sienillä”, hän vinkkaa.

Sopiva markkinarako
Yritys sai alkunsa yhteisen opettajan tuotua yrittäjät yhteen heidän opiskellessaan Oulun ammattikorkeakoulussa eri aloilla. Sienten kasvatus oli kasvava trendi, joka kiinnosti molempia. Yrittäjät näkivät myös markkinaraon alalla: pohjoisessa Suomessa ei ollut vielä sienikasvattamoa. Oulu Fungi aloitti toimintansa vuoden 2024 helmikuussa. Yrittäjiä kiehtoi sienten kasvatuksessa esimerkiksi ympäristövaikutukset.
“Sieniä on tosi ympäristöystävällistä kasvattaa, esimerkiksi me hyödynnämme paljon sellaista materiaalia, mitä muut eivät pysty hyödyntämään. Käytämme sienten ravintona esimerkiksi pilalle menneitä jyviä, käytettyjä kahvinpuruja tai eri puiden puruja.”
Ympäristöystävällisyys on Purasen mukaan yksi yrityksen pääasiallisista arvoista. Kuljetukset Oulun alueella hoidetaan sähköpyörällä tai sähköpotkulaudalla mahdollisuuksien mukaan. Yrityksen tuottamat jätteet kompostoidaan ja kasvatuksessa käytettävät raakamateriaalit hankitaan mahdollisuuksien mukaan lähialueilta. Lähialueen tuotteiden suosiminen on yrittäjille oleellista.
“Se on ympäristön, terveyden ja alueen elinvoimaisuuden kannalta hyvin tärkeää.”
Yksi osa yritystoimintaa on Purasen mukaan myös tiedon levittäminen. Erikoisemmat sienet ja niiden kasvatus on monelle vielä tuntematonta puuhaa. Oulu Fungi haluaa levittää tietoisuutta ja osaamista sienten saralla esimerkiksi kotikasvatuskurssien avulla. Lisäksi suunnitteilla on myydä kotikasvatustarvikkeita.
“Ihmisiä selvästi kiinnostavat lähialueilla tuotetut sienet”, Puranen summaa.