,

Opetusravintola antaa tulevaisuuden ammattilaisille eväät työelämään

Koulutuskuntayhtymä OSAO on tarjonnut monipuolista ammatillista koulutusta Oulun seudulla ja lähikunnissa jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Lukuisat ravintola-alan ammattilaiset ovat vuosien varrella saaneet oppinsa OSAO:n kautta ja monet ravintolatyön tekniikoista, raaka-aineista ja toimintatavoista tulevat tutuksi opetusravintolassa, jossa ruokaa tehdään ja tarjoillaan oikeille asiakkaille.

Hieno liharuoka annos salaatilla ja kastikkeella

Opetusravintola Hilikku sijaitsee Oulun Myllytullissa, Åstromin vanhassa ja idyllisessä rakennuksessa. Hilikku tarjoaa arkisin buffetlounasta sekä kolmen ruokalajin bistroaterioita, mutta toimii myös paikkana monenlaisille tilaisuuksille ja juhlille. OSAO:n ravintola- ja cateringalan koulutuspäällikkö Esa Koppelo kertoo, että opetusravintola on opiskelijoille tärkeä paikka opetella työelämässä tarvittavia taitoja.

“Opiskelijat ovat antaneet hyvää palautetta siitä, että he pääsevät jo koulussa tutustumaan monipuolisesti ravintola-alan töihin ja oppimaan oikean työelämän mallin.”

Creme brulee marjoilla koristeltuna

Työ oppimisen tukena

Site Icon

Hilikun ruokatarjonta perustuu pitkälti ravintola- ja cateringalan tutkinnon osiin. Tutkinnon eri osa-alueet määrittelevät menut ja vaikkapa mitä raaka-aineita tai tekniikoita keittiössä käytetään. Koppelo kertoo, että valikoimaan otetaan mukaan myös monenlaisia teemapäiviä aina kun se on mahdollista. Teemapäivät saattavat liittyä erilaisiin ruokakulttuureihin, tiettyihin raaka-aineisiin tai tiettyihin valmistustapoihin.

“Esimerkiksi kun kokit opiskelevat tilaus- ja juhlaruokia, pyritään mahdollistamaan erilaisia tilaisuuksia.”

Hilikun keittiössä suositaan aina mahdollisuuksien mukaan paikallisia ja suomalaisia raaka-aineita. Koppelo kertoo opiskelijoiden sekä henkilökunnan olevan muutenkin nykypäivänä kiinnostuneita lähiruoasta ja siihen liittyvistä teemoista, kuten kestävästä kehityksestä ja asianmukaisesta lajittelusta. Opiskelijat ovat kiinnostuneita myös enenevissä määrin sosiaalisesta mediasta löytyvistä resepteistä ympäri maailman.

“Maailmalta vaikutteita tulee meillekin, maapallo kutistuu koko ajan ja nykyään tiedetään, tunnetaan ja osataan tehdä kaikenlaista.”

Koppelo kertoo nykypäivänä OSAO:lla olevan entistä enemmän kansainvälisiä opiskelijoita ja nykyään kokiksi voi opiskella myös kokonaan englanniksi. Kansainväliset opiskelijat ovat tuoneet mukanaan molemminpuolisia oppimiskokemuksia myös talon henkilökunnalle.

“Kansainväliset opiskelijat ovat lisänneet henkilökunnan kielitaitoa, sekä tietämystä eri maiden ruokakulttuureista, raaka-aineista ja valmistusmenetelmistä.”

Perinnereseptitkin ovat löytäneet paikkansa Hilikusta. Silloin tällöin tarjolla on ollut vaikkapa oululaisille tuttua rössypottua.

“Välillä saadaan näitä vanhoja perinteisiä ja vanhoja toimintatapoja fiksattuna tähän päivään.”

Valoisa tuleva

Koulutuskuntayhtymä OSAOn opetusravintolana Hilikku on toiminut nykyisissä tiloissaan nyt seitsemän vuotta. Alunperin tilat remontoitiin opetusravintolakäyttöön Oulun aikuiskoulutuskeskusta varten jo 90-luvulla. Tilat ovat palvelleet hyvin, mutta Koppelo katsoo innostuneena jo tulevaan. OSAO Kampus 2030 -hankkeen myötä Kaukovainiolle rakentuu uusi moderni kampus, joka mahdollistaa toiminnan kehittämisen entisestään.

“Opiskelijamäärä on lähtenyt kasvuun ja alalla on hyvä tulevaisuus jatkossakin. Uusia opiskelijoita ja työntekijöitä tulee jatkuvasti ja uskon alan kehittyvän positiiviseen suuntaan.”

Erityisesti Koppelo pitää siitä, kun he pääsevät opiskelijoiden kanssa mukaan uusiin kuvioihin. Uudet yhteistyökuviot eri toimijoiden kanssa motivoivat opiskelijoita ja tuovat uusia näkökulmia mukaan toimintaan. Hän nostaa esille Arctic Food Labin Kesäillan kattaus – sekä Makuseikkailu-tapahtumat, jotka toivat opiskelijoille paitsi uusia kokemuksia, mutta myös näkyvyyttä.

“Toivoisin, että pääsisimme tekemään entistä enemmän yhteistyötä eri ravintoloiden kanssa, että saisimme ravintoloitsijoita meille puhumaan, vierailuja puolin ja toisin ja muita yhteisiä keissejä”, Koppelo summaa.

Lue myös