Kalajoki on monelle suomalaiselle tuttu kesälomakohde ja pysähdyspaikka. Upeiden hiekkasärkkien ja merimaiseman lisäksi Hiekkadyynin ravintolat antavat mahdollisuuden päästä nauttimaan herkullisesta ruuasta, monipuolisista tapahtumista ja loistavasta tunnelmasta.

Hiekkadyynin neljä ravintolaa antavat Kalajoen matkailijoille ja paikallisille varaa valita. Omistajat Hanna Saari ja Teemu Knuutila ovat kehittäneet kokonaisuuden, joka sisältää niin yöelämän loistetta kuin perinteitä kunnioittavia ruokaelämyksiäkin. Alunperin idea koko yritystoimintaan lähti halusta päivittää suomalaista drinkkikulttuuria 2000-luvun alussa uuteen suuntaan. Sama ajatus on kantanut tähän päivään asti.
“Haluttiin tehdä jotain vähän paremmin, tarjota yleisölle jotain mitä ei ole vielä ollut”, myös hallituksen puheenjohtajana toimiva Saari summaa.
Kalajoella tapahtuu varsinkin kesäaikaan paljon ja Hiekkadyyni on aktiivisesti mukana monessa. Kalajoen Venetsialaiset, monenlaiset festivaalit ja ravintola-alan ammattilaisille suunnatut kansainväliset kilpailut vetävät vuosi toisensa jälkeen yleisöä hiekkasärkille. Vaikka kesä onkin yhä kiireisintä aikaa, on tekemistä ympäri vuoden.
“Ollaan tietenkin kesäpaikka, mutta ollaan kasvettu niin, että toukokuusta syyskuuhun on kova meininki. Isoja messuja, tapahtumia, jatkuvasti isompia areenoita. Ollaan otettu isoja loikkia ja kehitytty.”
Monipuolinen tarjonta
Ensimmäinen perustetuista ravintoloista on Dyyni, joka rakennettiin vanhan matkailuhotellin tiloihin. Tällä hetkellä se toimii pääasiassa tapahtumapaikkana, jossa on mahdollista juhlia aamuneljään asti.
“Se on 60-luvulla rakennettu, särkkien vanhin rakennus. Siinä on mukana myös historiallista kerrostumaa.”
Uusin ravintoloista on taas italialaistyylinen Loistorante, joka avasi ovensa vuoden 2025 tammikuussa. Noin kymmenisen vuotta toiminut Sandy Kelt tarjoaa irlantilaistunnelmaa ja kesäisin auki oleva, aivan leirintäalueen keskellä sijaitseva Beach Bar Surffari on oivallinen paikka nauttia merenrannan ainutlaatuisesta tunnelmasta.
“Paikalliset raaka-aineet yhdistävät kaikkia ravintoloita. Kehitämme kaikkiin ravintoloihin ruokia paikallisten raaka-aineiden kautta ja yhdistelemme niitä italialaisten ja irlantilaisten ruokatekniikoiden kanssa.”
Saari nostaa esille kalajokelaisen perunan, joka taipuu Sandy Keltissä boxtyksi, irlantilaiseksi perunapannukakuksi. Myös paikallinen kala, erityisesti siika, ja tyrnimarjat taipuvat keittiöissä moneen. Juomapuoltakaan ei ole unohdettu.
“Meillä on omat ohrat pellossa, joista saadaan tehtyä juhlaolut kun Kalajoki täyttää viisisataa vuotta.”
Paikallisuus keskiössä
Juhlavuoden myötä on Kalajoella menossa myös Kalajokimenu-hanke, jossa Hiekkadyyni on myös mukana. Sen myötä halutaan löytää uusia kalajokelaisia reseptejä ja uusia tapoja hyödyntää Kalajoen paikallisia raaka-aineita. Erityisesti isoja tapahtumia järjestäessä Saari on huomannut kuinka isoon arvoon paikalliset tuotteet nousevat, ja se on herättänyt paljon ajatuksia.
“Se on laittanut miettimään, että mikä on se meidän juttu, josta voidaan rinta rottingilla sanoa, että tämä on se meidän oma.”
Yksi esille noussut resepti on mojakka, Kalajoen perinteinen kalakeitto. Se on suurustettu kalakeitto, johon ei perinteisesti kuulu perunaa.
“Sitä me sitten mietitään, että mikä on se tämän päivän mojakka.”
Saari kokee todella tärkeäksi sen, että he yrittäjinä suhtautuvat intohimolla ja innostuneesti kaikkeen mitä he tekevät. Hän kokee, ettei oikaisu kannata. Sitä myötä tulevat myös parhaat palautteet.
“Silloin ne ruokatuotteet onnistuvat, kun niitä on mietitty ja otettu sitä paikallisuutta mukaan. Tai kun ainutlaatuista meriluontoa yhdistetään tapahtumiin. On palkitsevaa etsiä ja uudistaa vanhaa ja tuoda sitä nykypäivää ja nähdä, miten ne kestävät aikaa.”