, , ,

Luonnon puhtaat raaka-aineet taipuvat moneen

Uuniruoka puolukoilla, sipulilla ja mausteilla

Iistä ponnistava Metsane tarjoaa luonnonmateriaaleista valmistettuja elintarvikkeita sekä luonnonkosmetiikkaa. Yrittäjä Maarit Kovan käsissä lähiluonnon antimet ja itse kasvatetut raaka-aineet muuntautuvat moneen.

Yrittäjäperheessä kasvanut Kova kertoo ajatelleensa, ettei hänestä koskaan tulisi itse yrittäjää. Oma harrastuneisuus ja mielenkiinto luontoa kohtaan saivat kuitenkin harkitsemaan, voisiko harrastuksesta syntyä oma yritys. Lisäpotkua idealle Kova sai paikallisesta yritysneuvonnasta.

“Ii on todella yrittäjäystävällinen kunta. Kerroin ideastani paikalliselle yrittäjäneuvojalle ja siellä oltiin alusta asti innostuneita. Se tarttui minuunkin.”

Metsanen kantavia arvoja ovat ekologisuus, vastuullisuus, luonnonmukaisuus, kierrätys sekä kemikaalikuorman vähentäminen, jotka näkyvät Metsanen toimintatavoissa ja tuotteissa, niin elintarvikkeissa kuin kosmetiikassakin.

“Ne ovat minulle sellaisia intohimoja.”

Merisuolaa ja seosta leivontaan leivinpaperilla.

Herkkuja lähimetsästä

Metsanen valikoimaan kuuluu monipuolisesti elintarvikkeita, esimerkiksi mausteita, maustekastikkeita ja makusokereita. Lisäksi Metsane tarjoaa zero waste -tyyppistä luonnonkosmetiikkaa. Käytetyt raaka-aineet Kova kerää lähiluonnosta tai viljelee itse. Tuotekehityksen suhteen Kovalla on paljon ideoita.

“Luonnossa on niin paljon hyödynnettävissä olevia raaka-aineita, joita voi käyttää todella monipuolisesti. Haluan tuoda ihmisille tietoisuuteen sitä.”

Kova nostaa esille esimerkiksi koivun, joka näkyy useassa tuotteessa. Kuivatut koivunlehdet hän hyödyntää makusokeriin sekä löylytuoksuihin ja itse valutettua koivunmahlaa saippuaan. Makusokereita ja -suoloja löytyy myös monissa muissa mauissa, villiyrttien ja pohjoisen marjojen maustamana. Kova rohkaisee kokeilemaan Metsanen tuotteita ihan arkipäiväisessä ruoanlaitossa tai leivonnassa.

“Makusokerit sopivat jälkiruokiin, pullan päälle raesokerin sijaan tai vaikka lättyjen päälle. Niitä voi käyttää juomissa mausteena tai vaikka kermavaahdon maustamiseen, niillä saa kivan erilaisen maun siihen mukaan.”

Valikoimaan on vaikuttanut vahvasti Kovan omat mieltymykset. Hän ei osaa valita tuotteistaan omaa suosikkia, koska valikoimasta löytyy niin paljon hyvää.

“Pihlajanmarjasokeri on ihanan pirskahteleva ja kuusenkerkkäsuola taas raikas, ne sopivat moneen. Tuotteeni ovat vähän erikoisempia, enkä ole hirveästi edes nähnyt samankaltaisia myynnissä missään. Siksi otin niitä omaan valikoimaan, että muutkin pääsisivät nauttimaan niistä.”

Kohti tulevaa

Monet ihmiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita ja ilahtuneita siitä, että Metsanen kaltaisia tuotteita valmistetaan ja myydään juuri Iissä. Paikallisuus onkin Kovalle yrittäjänä erityisen tärkeää. Hän kokee, ettei olisi välttämättä lähtenyt edes yrittäjäksi, jos hän olisi asunut jossain muualla.

“Se luonnonläheisyys, että pääsee takaovesta suoraan metsään. Nimenomaan sijainnin perusteella koko tuotevalikoima on syntynyt, että mitä läheltä saatavilla olevaa pystyn hyödyntämään tuotteiden valmistuksessa.”

Ihmisiä kiinnostaa Kovan mukaan myös entistä enemmän lähellä valmistetut tuotteet.

“Ihmiset haluavat tukea paikallisia tuottajia ja pienyrittäjiä. Arvostus ja tietoisuus lähiruokaa kohtaan kasvaa ja siihen liittyvät tapahtumat ovat suositumpia.”

Kova on ollut lähiaikoina kiireinen kehittäessään nyt noin vuoden ajan toimineen Metsanen toimintaa entisestään. Toiveissa on laajentuminen ja uudet palvelut, kuten työpajat sekä monenlaiset yhteistyöt. Ideoita tulevaan on paljon, osa niistä jo hyvässä kehityksessä.

“Suhtaudun avoimin mielin kaikkiin tuleviin mahdollisuuksiin”, Kova summaa.

Lue myös