Arctic Food Lab -ruokatarinan avulla vetovoimaa matkailuun

Tutkimusten mukaan yhtenäinen ruokaidentiteetti ja tarina ovat alueellisen matkailun vetovoimatekijöitä. Tarina luo elämyksellisyyttä ja lisäarvoa sekä jää mieleen. Rakennamme Arctic Food Plus -hankkeessa alueemme yhteistä Arctic Food Lab -tarinaa, jotta matkailijat näkisivät meidät yhtenäisenä, houkuttelevana matkailualueena. Yritystoimijat voivat hyödyntää loppuvuodesta 2025 valmistuvaa Arctic Food Lab -tarinaa oman autenttisen tarinansa kanssa. Yhdessä meissä on voimaa ja potentiaalia enemmän kuin yksin toimiessa.

Ihmiset täyttävät liiketoimintasuunnitelmalomakkeita pöydällä.

Arctic Food Lab -tarinan rakentaminen aloitettiin 28.3. Kajaanin ammattikorkeakoululla pidetyssä työpajassa Suomen tunnetuimman tarinallistajan Anne Kalliomäen (Tarinakone) johdolla. Työpajassa pohdimme Arctic Food Lab -alueen ruokaelämysten yhteisiä tarinaelementtejä, digiä unohtamatta, ja loimme oman yrityksen tarinataulua ruokaelämyksistä. Kiitokset Kainuun alueen osallistujille, upeita ja hauskoja tarinoita syntyi! Kun kokoonnumme yhteen pohtimaan, luo se tärkeää verkostoitumisen mahdollisuutta – yhteistyön ideoita syntyi puolin jos toisin!

Pohjoisia ruokia puupalalla Arctic Food Lab -grafiikalla

Tule mukaan vaikuttamaan ruokatarinamme näkyvyyteen

Kutsumme Oulu2026-alueen ruokatoimijoita ja aluekehittäjiä niin Oulunseudulta, Pohjois-Pohjanmaalta, Koillismaalta kuin Etelä-Lapista ja Kainuusta mukaan vaikuttamaan yhteiseen ruokamatkailun tarinaamme. Tilaisuuksissa yritystoimijat oppivat hyödyntämään tarinallistamista matkailussa, jonka avulla vahvistetaan liiketoimintaa ja houkutellaan enemmän matkailijoita.

Seuraavat tarinapajat järjestetään Raahessa ja Syötteellä. Tarinallistamisen ohessa ei tule unohtaa näkyvyyttä; järjestämme käytetyimmän markkinointikanavan haltuun ottamiseen Google-klinikat Oulussa ja Kajaanissa, jotka pureutuvat hakukonenäkyvyyteen ja vetovoimaiseen mielikuvaan. Tule mukaan Arctic Food Lab -näkyvyyteen ja ilmoittaudu mukaan:

Ainutlaatuinen ruokakulttuurimme esiin

Arctic Food Lab on Oulu2026-alueen oma tuotemerkki, joka kertoo pohjoisen luonnon puhtaudesta ja ainutlaatuisuudesta. Haluamme näyttää kansainvälisille vieraille alueemme ainutlaatuista ruokakulttuuria ja -perinnettä, jossa arktiset raaka-aineet, kestävät perinteet ja rohkea luovuutemme yhdistyvät. Täällä ruoka ei ole vain ravintoa – se on tarina, joka kulkee metsistä ja vesistöistä lautaselle.

Arctic Food Lab -tuotemerkki tarjoaa ruokatoimijoille, niin tuottajille, tarjoajille kuin matkailuyrityksille näkyvyyttä osana Oulu2026-kulttuuriohjelmaa. Se vahvistaa alueen ruokakulttuuriin liittyvää vetovoimaa ja auttaa ruokatoimijoita erottautumaan kestävien ja paikallisten raaka-aineiden hyödyntäjänä. Yhteinen tuotemerkkimme auttaa matkailijoita ja asiakkaita tunnistamaan lähellä tuotetun ruoan ja ainutlaatuiset makuelämykset, jotka kumpuavat alueemme luonnosta ja osaamisesta. Verkostoon liittyminen avaa ovia yhteistyöhön, yhteisiin kampanjoihin ja osaamisen kehittämiseen. Samalla rakennamme yhdessä alueemme ruokakulttuurin tulevaisuutta. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoa Arctic Food Plus -hankkeesta

Hae Arctic Food Lab -tuotemerkkiä tästä

Katso edellinen uutiskirje ja Tilaa Arctic Food Lab -uutiskirje

Oulu2026 ohjelmahaku: ehdota omaa ohjelmaa tai hae avustusta Toivomme erityisesti mukaan ruokakulttuuria esiin nostavia sisältöjä; tapahtumia, elämyksiä, yhteisöllisiä ruokailuja tai vaikkapa paikallisia makuja ja tarinoita yhdisteleviä projekteja.

Tämä julkaisu on tuotettu Arctic Food Plus -hankkeessa (Euroopan maaseuturahoitus), jonka toteuttavat Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun kulttuurisäätiö ja Kajaanin ammattikorkeakoulu. Rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY ja Kainuun ELY.

Lue myös