Limingan Ala-Temmeksen idyllisissä maisemissa sijaitsee yli kaksisataa vuotta vanha upea maalaiskartano pihapiireineen, jossa majaansa pitää tilausravintola ja pitopalvelu Pitojen Helmi. Myös majoitusta tarjoava Pitojen Helmi on perheyritys, jonka nykyiset yrittäjät edustavat jo tilan kahdeksatta sukupolvea.

Tällä hetkellä Pitojen Helmen yrittäjinä toimivat Senni Pietilä, Elina Pietilä sekä Anne Kiljo-Pietilä. Elina toimii toimitusjohtajan roolissa, Senni taas keittiömestarina. Anne toimii niin ikään keittiön puolella, vastaten Sennin kanssa keittiön tuotteista. Lisäksi yrityksessä on noin puolenkymmentä työntekijää.
“Meillä hommat toimii tosi kivasti yksiin”, kertoo Senni perheyrityksen dynamiikasta.
Historian havinaa
Pitojen Helmi on tilausravintola, bed and breakfast -tyylinen majoituspaikka sekä pitopalvelu. Lisäksi heidän tiloistaan löytyy pakopeli. He järjestävät tilaisuuksia ja tapahtumia sekä omissa tiloissaan että muuallakin Oulun alueella.
“Meillä tehdään elämän jokaiseen kohtaan sopivia tilaisuuksia, muistotilaisuuksista häihin.”
Pitojen Helmen pihapiiriin kuuluu useita historiaa henkiviä rakennuksia, joista vanhin on yli kaksisataa vuotta vanha. Vanhaan pohjalaiseen tyyliin rakennettuun umpipihaan mahtuu esimerkiksi nykyään kotimuseona toimiva entinen savupirtti, juhlakäytössä oleva separaattorikeskus sekä uudempia saunarakennuksia, joiden rakennuksessa on kunnioitettu historiallista tyyliä.
“Me olemme pitäneet tärkeänä sitä, että vanhaa ja maalaisromanttista tunnelmaa ja historiaa on mukana myös uudemmissa tiloissa. On arvotettu korkealle sitä, että niistä löytyy esimerkiksi vanhaa esineistöä.”
Historian ylläpitäminen on Pietilän mukaan tärkeä osa toimintaa. Perhe kertoo mielellään tilan tarinaa, joka ulottuu 1800-luvulle asti.
“Silloin täällä on ollut kestikievaritoimintaa ja kauppaa, hyvin vanhaa yrittäjäverta löytyy meidän sukuhistoriasta.”
Ylellistä, mutta maanläheistä
Pietilän mukaan Pitojen Helmen keittiön ideologia perustuu lähiruokaan, kotimaisuuteen ja perinneresepteihin.
“Haluan tuoda mukaan uusia vivahteita, haluan että ruoka on aina laadukasta, kotimaista ja mahdollisimman läheltä. Ruoka on meidän lippulaivatuote.”
Ruoan suhteen Pitojen Helmessä suositaan lähialueen yrittäjiä ja tuottajia, sekä myös Pietilöiden oman maan antimia. He kasvattavat esimerkiksi kauraa, ohraa ja vehnää, sekä monipuolisesti marjoja ja yrttejä.
“Lähiruoka on meille ensiarvoisen tärkeää, se on yksi meidän yrityksen arvolupauksia.”
Pitojen Helmen keittiössä perinnereseptit kohtaavat uusia tekniikoita ja raaka-aineita. Ranskassakin ruokaa opiskellut Pietilä on halunnut tuoda mukaan vivahteita maailmalta ja keittiössä syntyy niin perinteistä ohrarieskaa kuin ranskalaisvaikutteista kaurapatonkia. Palaute asiakkailta on pääosin hyvin positiivista.
“Suurin osa palautteesta on lämmöllä annettua ja niistä välittyy se, että asiakas on tyytyväinen. Ruoasta saadut kommentit ovat aina tärkeitä meille.”
Erityisen hyvin koko Pitojen Helmen toimintaa korostaa eräs asiakkaalta saatu palaute.
“Yksi kommentti on jäänyt meille sloganiksi asti, kun ajateltiin sen olevan niin osuva. Asiakas sanoi meille, että ‘ihanaa, kun on niin ylellistä, mutta niin maanläheistä’.”