
Ajakantaika Oy
Meistä
Ajakantaika on monialayritys, majoituksen, kotieläinpihan, saunamaailman ja ohjelmapalvelujen lisäksi Ajakan Wild Food ravintola tarjoaa kotimaisista ja suurelta osin paikallisista raaka-aineista valmistettua Ala Carte -ruokaa ravintolassa ja kesäisin herkkuja kesäkahvila Laavussa. Raaka-aineina käytämme riistaa, omien lähijärven kalaa ja paikallisia marjoja, sieniä ja viljaa. Käytämme vain puhtaita perus raaka-aineita ruoanlaitossa.
Tuotteemme ja palvelumme
Wild Food ravintolan Ala Carte menu.
Suurin osa raaka-aineista on paikallisia – paikkakunnalla kasvanutta poroa, lähijärvien kalaa, lähiemetsien sieniä ja marjoja, itsekasvatettuja yrttejä teeaineksina, itsekasvatettuja juureksia, paikkakunnan meijerin juusto ym. tuotteita. Paikkakunnan ohrasta teemme Barlettoa (Ajakan risottoa) – johon riisin asemasta käytämme paikkakunnalla kasvatettua ohraa. Paikallisuus, kotimaisuus ja puhtaus – ovat ydinarvomme.
Osoite
Tikkuniementie 2, 93900 KUUSAMO
Seuraa meitä
Ajakka – Taianomaista tunnelmaa puhtaan luonnon keskellä

Ajakkajärven rannalla, Säkkilän entisen koulurakennuksen tiloissa toimii tunnelmallinen Ajakka. Majoitusta, ruokaa ja ohjelmapalveluita tarjoava Ajakka on täynnä elämyksiä.
Ajakan omistaa Miia Oikarainen ja mukana toiminnassa on hänen äitinsä, Pipsa. Yhdessä koko muun perheen kanssa he pyörittävät kokonaisuutta, joka pitää sisällään koulurakennuksessa sijaitsevan majoituksen, toisessa pihapiirin rakennuksessa sijaitsevan tilausravintolan, kesäkahvilana toimivan laavun sekä yli satavuotiaan saunarakennuksen. Lisäksi pihapiirissä on kotieläinpiha, jossa asuu muun muassa lampaita, vuohia, kanoja ja pupuja.
“Miia on itse hyvin helläkätisesti ja vanhaa kunnioittaen ja säästäen remontoinut näitä rakennuksia”, Pipsa kertoo.
Ajakka on pyörinyt nyt kahdeksan vuotta. Alunperin se sai alkunsa Oikaraisen vanhan työkaverin, koomikko Niko Kivelän, aloitteesta. Kivelä halusi ostaa mökkinaapurissa sijaitsevan tontin ja pyysi Oikaraisen vetämään toimintaa. Tätä nykyä Oikarainen on itsenäinen yrittäjä ja toteuttaa omaa unelmaansa pyörittäessään Ajakkaa.
“Miia on aina halunnut tehdä luonnon keskellä matkailutoimintaa ja luontoon liittyviä ohjelmapalveluita ja nyt hän on saanut paikan sellaiseksi, kun on joskus unelmoinut.”

Lähiruoka läsnä joka puolella
Ajakan ravintolapuolella suositaan lähialueen tuotteita. Esimerkiksi muuta lihaa kuin lähialueen toimijoilta saatavaa riistaa ei ole saatavilla, lisänä Ajakkajärven tai Kitkajärven kalat, paikalliset sienet, marjat ja omalla ryytimaalla kasvatetut yrtit. Marjoista valmistetaan mehut ja hillot, yrteistä kuivatetaan teetä. Yrttien lisäksi pihapiirissä kasvaa muutakin, kuten iso perunamaa.
“Se on tavallaan meidän koko perheen elämän filosofia, että koitetaan käyttää aina puhtaita ja kotimaisia raaka-aineita, eikä se liity pelkästään yritystoimintaan.”
Koko perhe on Pipsan mukaan kiinnostunut kasveista ja niiden mukanaan tuomista terveysvaikutuksista. Heti lumien sulettua alkavat keruut, jolloin luonnon antimia kerätään niin ruokaa kuin muutakin varten.
“Meillä on samalla apteekki tuossa takapihalla.”
Menuissa korostuvat Lapin teemat ja maut sekä sesongin mukaan vaihtuvat raaka-aineet. Ajakassa ruokaan halutaan käyttää aikaa ja vaivaa, ja asiat tehdään mahdollisuuksien mukaan alusta asti itse. Kotimaisuusaste on Pipsan mukaan yli yhdeksänkymmentä prosenttia.
“Joku on joskus sanonutkin, että olemme hulluja kun tehdään kaikki itse, mutta se on meidän juttu. Ehkä se ei ole yritystoiminnan kannalta järkevää kuoria jokaikinen porkkanakin itse, mutta me teemme sen mielellämme”, hän nauraa.

Tyytyväisiä vieraita
Iso osa Ajakan asiakaskunnasta tulee Alankomaista. Alankomaalainen matkanjärjestäjä osti aikanaan mökin aivan naapurista ja saapui vierailulle Ajakkaan.
“Loppu olikin historiaa, he tykästyivät ja vaikuttui paikasta ja asiakaspalvelusta niin paljon, että aloimme samantien suunnittelemaan minkälaisia paketteja voitaisiin myydä meiltä. He saivat myytyä meidät aivan täyteen, seuraava sesonki oli loppuunmyytynä hollantilaisille.”
Ajakka tunnetaan yhteistyökumppanina toimivan matkanjärjestäjän kautta autenttisena paikkana. Asiakkaat tietävät varatessaan jo pääsevänsä puhtaaseen luontoon ja syömään puhdasta ruokaa. Vaikka yhteistyötaival ei ole vielä kovin pitkä, on vakituisia asiakassuhteita jo syntynyt. Pipsan mukaan palaavat vieraat kielivät siitä, että he ovat tyytyväisiä.
“Ihmiset pitävät meidän toimintatavasta ja elämänfilosofiasta. He ovat tosi vaikuttuneita tästä luonnosta täällä. Se pitää meidätkin kiinni siinä ajatuksessa, että pitää olla älyttömän kiitollinen siitä, että saadaan asua näin hienossa paikassa.”