Käsintehtyä suklaata tarjoava Chocoksi ponnistaa Oulun Martinniemestä. Yrittäjä Jouni Rusasen käsistä syntyvät monipuoliset suklaaherkut, joissa hyödynnetään myös paikallisia raaka-aineita.

Jo pitkään ravintola-alalla toiminut Jouni Rusanen pyöritti aiemmin ravintola Koksia yhdessä vaimonsa kanssa. Koksin keittiössä syntyivät ensimmäiset suklaakonvehdit ja pikkuhiljaa mielessä alkoi pyöriä ajatus siitä, että suklaasta olisi kiinnostavaa oppia enemmänkin.
“Siihen aikaan, kun rupesin olemaan kiinnostunut, niin ei Suomessa ollut koulutuksia. Kantapään kautta olen opetellut värien käytön ja ainesosien suhteet”, Rusanen kertoo.
Suklaatuotteiden suosio kasvoi ja noin kymmenisen vuotta sitten Rusanen siirtyikin ravintolan puolelta valmistamaan pelkästään suklaata. Yrityksen nimessä Chocoksi yhdistyy englanninkielinen sanan choco sekä alunperin pariskunnan tyttären keksimä Koksi-ravintolan nimi.
Monipuolisia makuja
Rusanen valmistaa suklaan kyljessä myös konditoriatuotteita tilauksesta. Lisäksi hän pyörittää yhdessä vaimonsa kanssa golfravintolaa. Chocoksin kärkituote on kuitenkin artesaanisuklaa, jota löytyykin monessa eri muodossa. Valikoimassa on suklaakonvehteja, suklaalevyjä sekä suosittuja suklaasta valmistettuja legopalikoita. Pelkästään erilaisia suklaitakin löytyy jo useita: perinteistä maitosuklaata, paahdettua valkosuklaata, tummia suklaita eri kaakaopitoisuuksilla.
“Konvehteja löytyy varmaankin kolmeakymmentä eri makua”, Rusanen kertoo.
Konvehtien täytteet ja maut tehdään omalla reseptiikalla. Kaakaoväreillä konvehteja saadaan Rusasen mukaan “koodattua”, jotta monenlaiset konvehdit eroaisivat toisistaan maun lisäksi myös ulkonäöllisesti.
“Saadaan niihin myös ennen kaikkea näyttävyyttä, sinänsä niillä saadaan tuote viimeisteltyä.”
Täytteiden makumaailma on laaja ja Rusanen kehittelee valikoimaa jatkuvasti. Hän suosii reseptiikassa paikallisia raaka-aineita aina, kun se on mahdollista. Hän ylistää erityisesti suomalaisia marjoja.
“Maku ja laatu ovat loistavia, käytämme paljon marjoja esimerkiksi suklaalevyjen pinnoilla. Kotimaisissa marjoissa on puhtaat, aromikkaat maut.”
Asiakkaillekin marjasuklaat maistuvat erittäin hyvin. Rusanen mainitsee muina suosikkeina myös sitrushedelmiä sisältävät suklaat, sekä niin sanotusti tekstuuria sisältävät täytteet, kuten pistaasi ja keksirouhe.
“Palaute on kyllä positiivista. Tyypillisesti miehet eivät hirveästi myönnä syövänsä suklaata, mutta muutama sellainen asiakas on jäänyt mieleen, jotka käyvät joka joulu ostamassa suklaata ja muistavat sanoa, että ei ole vieläkään löytynyt voittajaa tälle tuotteelle. Kyllä se jää mieleen, että ollaan heidän mielissään ykkösenä. Jossakin ollaan onnistuttu”, Rusanen naurahtaa.
Kotiseutu esillä
Rusanen kokee, että paikallisuus ja oman kotiseudun korostaminen on suomalaiselle suklaan tekijälle tärkeää.
“Tämähän on aikalailla paikallista, mitä olen kollegoita eri puolilta Suomea haastatellut. Se oma paikallinen asiakaskunta löytyy meidän ympäriltä. Jos lähdetään kauppaamaan täällä käsintehtyä suklaata, joka on tehty Helsingissä, niin se ei ole se juttu.”
Rusasen mukaan erilaiset suklaatuotteet ovat usein tuliainen tai lahja, joka viedään mukana muualla vieraillessa.
“Monesti viedään omalla kylällä tehtyä suklaata, mentiin sitten Australiaan tai Seinäjoelle.”
Oululaista makua tuodaan Chocoksissa suklaaseen esimerkiksi tervan avulla. Tervasuklaat ovat Rusasen mukaan todella suosittuja ja onpa niitä tarjoiltu melko arvovaltaisissa piireissäkin.
“Kun Martti Ahtisaari voitti Nobel-palkinnon ja Oulussa järjestettiin kansanjuhla, pääsin toimittamaan tervasuklaata tietylle juhlaporukalle”, hän kertoo.




