Sotkamon Pitopalvelu on jo parin vuosikymmenen ajan tarjonnut sotkamolaisille herkullisia ruokaelämyksiä monipuolisesti.

Sotkamon Pitopalvelu on jo parin vuosikymmenen ajan tarjonnut sotkamolaisille herkullisia ruokaelämyksiä monipuolisesti.
Yrittäjät Mervi Seppänen ja Mika Seppänen saapuivat Sotkamoon, Mervin kotipaikkakunnalle, jo vuonna 2006. Vuosien varrella toimintaan on kuulunut esimerkiksi lounasravintola Sotkamon keskustassa, mutta nykyään toiminta keskittyy vanhusten ateriapalveluun, sekä juhla- ja pitopalveluun ja tilausleivonnaisiin. Yrityksen nykyisistä tiloista löytyy suurkeittiö sekä kuudenkymmenen hengen juhlatilat.
“Aikanaan meillä teki mieli tulla tänne Kainuuseen ja mietimme eri vaihtoehtoja. Sitten tuli eteen mahdollisuus, jota aloimme työstämään ja kohta olemme olleet kaksikymmentä vuotta yrittäjinä”, Mervi Seppänen kertoo.
Ikäihmisten parissa
Sotkamon Pitopalvelun ruokatarjonta nojaa vahvasti laadukkaisiin, hyviin raaka-aineisiin ja kotoisiin, tuttuihin ja turvallisiin makuihin.
“Kotiruoka on meidän pääartikkeli. Meillä on vahvat siteet kainuulaiseen ruokaperinteeseen ja leivontaperinteeseen. Tehdään aidosti maukasta, nuorekkaalla twistillä.”
Maanantaista perjantaihin Seppäset tekevät vanhusten ateriapalvelua, eli valmistavat, pakkaavat ja jakavat alueen asukkaille lämpimän ruoan kolme kertaa viikossa. Asiakkaita riittää, koska he ovat ainoa paikallinen ateriapalveluiden tarjoaja Sotkamossa. Ateriapalveluiden pariin yrittäjät päätyivät aikaisemmin pitämänsä lounasravintolan kautta.
“Lounasravintolan ympärillä oli terveyskeskus ja ikäihmisten asuntoja, vähitellen hoitajat ja asiakkaat kävivät hakemassa mukaan kotipaketteja. Huonokuntoisilta asiakkailta tuli kysymyksiä, että voisimmeko tuoda ruokaa myös kotiin ja siitä se sitten lähti.”
Ikäihmisille ruokaa tehdessä on Seppäsen mukaan huomioitava monenlaisia asioita. Ruoan maku, ulkonäkö ja koostumus pitää miettiä heille sopivaksi.
“He ovat tottuneet syömään kotiruokamaisia perusruokia, perunaa, kalaa ja lihaa. Koitamme katsoa myös sesongin mukaisia makuja ja raaka-aineita, että saataisiin se twisti sinne.”
Paikallisia perinteitä
Ateriapalvelun lisäksi Sotkamon Pitopalvelu toimii tekee myös nimensä mukaisesti pitopalvelua, juhlapalvelua sekä tilauksesta leivonnaisia, kuten kakkuja. Uusissa tiloissa järjestetään monenlaisia juhlia, esimerkiksi häitä, hautajaisia tai sukutapaamisia. Juhlaruokien kanssa yrittäjät saavat olla ateriapalveluita luovempia, mutta samoista perusperiaatteista pidetään kiinni.
“Meillä perusraaka-aineet saavat kunniaa, emmekä yritä peittää niiden makua mausteilla. Joskus joku sanoi kauniisti juhlissa, että ruoassa mikään ei riidellyt vastaan, vaan kaikki sopi ja sointui yhteen.”
Seppäsille yrittäjinä lähiruoka ja paikalliset tuotteet ovat tärkeitä ja osa yrityksen arvoja. He kuitenkin kokevat, että parikymmentä vuotta sitten yritystoimintaa aloittaessa, paikallisia tuotteita oli laajemmin saatavilla. Nykyään paikallisia tuottajia on huomattavasti vähemmän.
“Kyllä lähiruokaa saa nykyäänkin, kunhan jaksaa ponnistella ja tehdä työtä sen eteen.”
Toinen tärkeä arvo yrittäjille on perinteiden noudattaminen ja vaaliminen. Seppäsen kainuulaiset sukujuuret näkyvät myös yritystoiminnassa.
“Leipäperinne on vahvana, olen ammentanut äitini vanhoja, iänikuisia ohjeita ja käyttämämme leipäjuuri on 1800-luvulta lähtöisin. Meillä on oma savusauna, missä isä on opettanut savustuksen salat. Täällä on älytön rikkaus ruokaperinteen kanssa.”
Kiitosta Sotkamon Pitopalvelu on saanut paitsi herkullisesta ruoasta, myös erityisesti tilojen kodinomaisesta tunnelmasta ja erinomaisesta asiakkaiden huomioimisesta. Juhlakalenteri täyttyy nopeasti ja Seppänen katsoo innoissaan kohti tulevaa.
“Toivottavasti saadaan uusia juttuja ja uusia elämyksiä järjestettyä. Haluamme tarjota erilaisia kokonaisuuksia.”