Kutsumme kaikki koulut ja päiväkodit alueelta mukaan tekemään ja kokemaan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa!

Olemme koonneet vinkkejä ja ehdotuksia siitä, miten Euroopan kulttuuripääkaupunki voi tulla näkyväksi varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle saakka. Arctic Food Lab -ohjelma tuo esiin pohjoisia makuja ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaan valmistettuja ruokatuotteita sekä rakentaa elämyksiä ruuan ympärille. Suomalainen kouluruoka kiinnostaa kansainvälisesti ja haluamme korostaa tätä arvokasta kulttuuriperintöämme myös kansainvälisille vieraille kulttuuripääkaupunkivuoden aikana.
Euroopan paras kasvisruoka
Oulun ja Kajaanin koulut yhteistyössä tuotantokeittiöiden kanssa toteuttavat ruokakulttuurivaihtoa osallistaen lapsia ja nuoria yhteiseen tekemiseen. Kehitteillä on reseptejä Euroopan parhaimmaksi kasvisruoaksi. Oulun kouluissa maistellaan ruokaa avajaisfestarin yhteydessä perjantaina 16. tammikuuta 2026 ja Kajaanin kouluissa Eurooppa-päivän juhlan yhteydessä perjantaina 8.5.2026.
Kouluruokailun Arctic Food Lab -teemaviikko, -teemapäivä tai -teema-annos
Yhteistyössä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa on kehitetty reseptejä koulujen ja päiväkotien ruokailuihin. Valmis Arctic Food Lab -teemaviikko julkaistaan elokuussa 2025, ja se sisältää lounas- ja välipalavaihtoehtoja resepteineen.
Teemaviikon annoksia voi hyödyntää yksittäisinä, päivän menu- kokonaisuuksina tai kokonaisena teemaviikkona kouluruokailussa ja päiväkodeissa. Reseptiikka ja valmiit markkinointimateriaalit ovat vapaasti sovellettavissa osaksi omaa toimintaa – oli kyseessä sitten teemaviikko, teemapäivä tai yksittäinen annos.
Pitkän pöydän tapahtuma
Kesäillan kattaus 22. elokuuta 2026 kutsuu ihmiset ruokailemaan kauniisti katetun pitkän pöydän äärelle koko Hallituskadun matkalla. Yhteisöllisen ruokailun ympärille kietoutuu erilaisia aisteja hiveleviä elämyksiä laajasti Oulu2026-alueelta.
Päiväkodit, koulut ja oppilaitokset voivat juhlistaa alueen ruokakulttuuria ja järjestää oman pitkän pöydän tapahtuman perjantaina 21. elokuuta 2026 tai muulloin elokuun aikana. Alla muutamia ehdotuksia toteutuksen tueksi:
- Pitkä pöytä voidaan kattaa esimerkiksi koulun pihalle tai piknikvilttien avulla luontoon.
- Pöydän koristeiden valmistus voi olla käsityön ja kuvaamataidon tuntien sisältöinä.
- Toteutusta voi miettiä osana luontokasvatusta tai kotitalousopetusta.
- Tapahtuma voidaan järjestää koululounaan sijaan tai yhteistyössä koulun tai päiväkodin keittiön kanssa.
- Satokausi-ajattelua voidaan hyödyntää edullisten ja herkullisten raaka-aineiden hyödyntämiseksi.
- Tapahtumaan voi yhdistää lasten ja nuorten itse toteuttamaa ohjelmaa ruokailun ääressä mm. musiikki, tanssi, teatteri jne.
Idoissa voi olla yhteydessä https://arcticfoodlab.fi/tietoa-meista/yhteystiedot/