
Oulun Limingantullista löytyvä naïlo brewing on pienpanimo, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia oluita. naïlon oluet eivät ole perustajiensa mukaan pelkkiä juomia, vaan myös elämyksiä. naïlo syntyi alunperin yhteisestä ideasta ja intohimosta olueen. Perustajakaksikko Bence Czura ja Anna Zajícová pyörittävät panimoa kahdestaan.
“Pienessä panimossa ei ole työnimikkeitä. Me molemmat panemme olutta, teemme suunnittelua ja kehitystyötä. Teemme kaiken yhdessä”, Czura kertoo.
Molemmat Czura ja Zajícová olivat alunperin vaihto-opiskelijoita, jotka päätyivät nauttimaan elämästä Oulussa enemmän kuin olivat arvanneetkaan. Czura muutti Ouluun Unkarista vuonna 2016 ja avasi ystäviensä kanssa Mallaskellari-nimisen baarin Oulun keskustaan. Mallaskellarissa hänellä oli pieni panimoprojekti, mihin alunperin Tšekistä kotoisin oleva Zajícová päätyi työskentelemään. Korona-aikaan kaksikko joutui samankaltaiseen tilanteeseen, kuin lukuisat muutkin ravintolatyöntekijät. Oli mietittävä, mitä tehdä seuraavaksi.
“Päädyimme perustamaan yrityksen kahdestaan.”
Uuden yrityksen nimen miettimiseen he käyttivät tuntikausia aikaa. Nimi löytyi lopulta yllättävästä lähteestä.
“Olemme molemmat Taru sormusten herrasta -faneja ja valitsimme tämän sanan haltiakielen sanakirjasta. Se tarkoittaa yön tuulahdusta ja pidimme paljon siitä, miltä sana näytti. Minulla oli mielikuva siitä, kun juo naïlon olutta kesäyönä ja iho menee yön tuulahduksesta kananlihalle, sellaisen tunteen se luo.”

Enemmän kuin olutta
naïlon olutvalikoima on jatkuvasti kehittyvä ja sisältää monenlaisia oluttyyppejä, lähes kaikkea sour-oluista IPAan. Czuran mielestä panimotoimintaa voi harjoittaa pääasiassa kahdella eri tavalla. Isot ja vanhat eurooppalaiset panimot pitävät samaa vakiovalikoimaa vuodesta toiseen, välillä lisäten mukaan kausituotteita. Pienemmät, uuden sukupolven panimot taas lähestyvät asiaa eri tavalla ja tekevät jatkuvasti uusia oluita. Myös naïlo kuuluu tähän kategoriaan.
“Olemme tehneet yli sata erilaista olutta.”
Kaikista suosituimpia oluita naïlon valikoimassa ovat sour-oluet, jotka kattavat noin puolet tuotetuista oluista. Vuodenajoilla on Czuran mukaan iso vaikutus oluen myyntiin. Sour-oluet ovat erityisen suosittuja kesäisin, kun taas tummemmat oluet myyvät talvella paremmin.
“Se on asia, johon meidän on pitänyt kiinnittää huomiota ja minkä olemme vuosien varrella oppineet.”
Asiakkaiden ehdottomat suosikit ovat mango-kookos-sour mango capac sekä tšekkiläistyylinen pilsner czechmate. Vaikka naïlon valikoimassa onkin paljon erikoisempia makuja, Czura muistuttaa myös perusasioiden tärkeydestä.
“Hyvä lager on panimolle avainasia. Jos teet hyvän lagerin, ihmiset haluavat ostaa sitä.”
naïlon oluita voi ostaa monista kaupoista Oulun alueella sekä heidän omasta panimokaupastaan, jossa tilaukset voi tehdä myös verkossa. naïlo myös vuokraa hanoja ja myy oluttynnyreitä, joka antaa asiakkaille mahdollisuuden nautiskella erikoisoluista myös kotonaan tai juhlissaan. He järjestävät myös hyvin suosittuja panimokierroksia.
“Puhumme kierroksilla oluen historiasta, oluen panemisen menetelmistä, oluen biokemiasta ja miten sitä tehdään. On hyvä aloittaa pienestä panimosta, koska suurissa panimoissa saa mielestäni enemmän yleisen kuvan ja vähemmän henkilökohtaisen kokemuksen.”
naïlo tekee myös paljon yhteistöitä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. He ovat luoneet nimikko-oluita esimerkiksi Varjofestivaalille ja saunaoluen Koivurannan saunalautalle.
“Tykkäämme tehdä näitä paikallisia yhteistöitä, ne pohjaavat aina jotenkin tekemäämme olueen.”
Paikallisuus on tärkeää
Erikoisoluiden trendi ei ota päättyäkseen ja Czura onkin huomannut, että ihmiset ovat jatkuvasti enemmän kiinnostuneita paikallisista tuotteista. Asiakkaat ovat huomanneet, että olut voi olla muutakin, kuin mihin he ovat tottuneet ja laadusta on tullut tärkeämpää kuin määrästä.
“Ihmiset ostavat mielellään paikallisia tuotteita ja jopa maksavat enemmän saadakseen niitä. He haluavat nauttia hetkestä.”
Oulussa viettämiensä vuosien aikana, Czura on nähnyt baari- ja ravintolakentän kehittyneen huimasti. Nykyään on helppo löytää uusia ruokakokemuksia tarjoavia ravintoloita ja paikallisia oluita myyviä baareja.
“On mukava nähdä että Oulussa on niin paljon enemmän uusia asioita kuin kymmenen vuotta sitten. Se on parasta mitä yhteisölle voi tapahtua, ettemme jää jumiin.”
naïlo on ollut toiminnassa vuodesta 2021 asti ja sinä aikana perustajakaksikko on oppinut paljon oluen panemisesta ja yrittäjyydestä. Czuralle on tärkeää, että he jatkavat kehittymistä myös jatkossa.
“Me uskomme ja olen kuullut monesta lähteestä, että meidän oluemme ovat kehittyneet vuosien varrella. Kehitystä pitäisikin tapahtua aina, vaikka oppimalla uusia tekniikoita ja kokeilemalla uusia metodeja ja materiaaleja. On tärkeää myöntää, ettei tiedä vielä kaikkea, koska panimotyö kehittyy jatkuvasti ajan kanssa.”