, , ,

Kalaa mereltä suoraan lautaselle

Hailuodon ympäristö tarjoaa kalastajalle meren täydeltä apajia. Marko Välimäen käsissä meren antimet kääntyvät monenlaisiksi herkuiksi aivan hänen kotipihallaan.

Fish and chips, salaatti ja kastike lautasella

Marko Välimäki toimii Hailuodossa kalastajana ja ravintolayrittäjänä. Alunperin uraa insinöörinä tehnyt Välimäki oli kalastanut pitkään sivutoimisesti, mutta päätti siirtyä täysipäiväiseksi kalastajaksi vuonna 2012. Aluksi hän kiersi tapahtumissa tuotteitaan myyden ja huomasi myös ruokatuotteille olevan kysyntää. Vuosien varrella toiminta on kehittynyt, ja nyt hänen kotipihallaan Hailuodossa on kolmatta kesää toiminnassa oleva Mille’s Place -nimeä kantava grillivaunu.

“Päätoimisesti myydään ruokaa omasta pihasta, lisäksi kierrellään muutamia tapahtumia. Ainakin tänä kesänä kiirusta pitää”, Välimäki kertoo.

Kala tulee tuoreena pöytään

Mille’s Place on sesonkiravintola, joka on auki kesäkuusta lokakuun loppuun. Ravintolassa tarjotaan Välimäen kalasaaliista valmistettuja herkkuja, kuten kalahampurilaiset tai fish and chips. Raaka-aineet saapuvat keittiölle niin tuoreina kuin se on mahdollista.

“Monesti saatan käydä vaikkapa yöllä merellä, sitten kala käsitellään aamuyöstä ja seuraavana päivänä fileoidaan.”

Välimäki aloitti ruoan myynnin nimenomaan fish and chips -annoksesta. Sitä myytiin ensin kokeilumielessä, mutta asiakkaiden hyvä vastaanotto sai sen pysymään valikoimissa. Itse pyydetyn raaka-aineen lisäksi erityisen annoksesta tekee sen aasialaistyylinen panko-leivitys. Panko on erityisesti japanissa käytössä oleva rapea korppujauho. Annos on saanut hyvää palautetta, jopa kansainvälisellä tasolla.

“Brittejä on ollut asiakkaina jo kymmeniä ja he ovat taivastelleet Perämeren fish and chipsejä, että onpa raikasta ja hyvää. He ainakin tietävät millaista sen pitää olla”, Välimäki naurahtaa.

Kalan lisäksi myös muut raaka-aineet pyritään aina saamaan niin läheltä kuin mahdollista, usein hailuotolaisilta tuottajilta. Välillä ranskanperunatkin on tehty alusta asti itse.

Kalaruokien lisäksi ravintolassa on tarjolla thaimaalaista ruokaa. Vaikka joskus Välimäki onkin kokeillut sekoittaa Hailuodon ja Thaimaan keittiöitä toisiinsa esimerkiksi kalaruokien avulla, pitää hän tärkeänä että heidän tarjoamansa thairuoka on mahdollisimman autenttista. Erityisesti vegaaninen thairuoka on asiakkaiden suosiossa.

“Moni haluaa syödä sellaista aitoa thairuokaa”, hän summaa.

Luonteva valinta

Välimäki on asunut jo pitkään Hailuodossa joten paikkakunta oli luonnollinen valinta myös yritystoiminnan harjoittamiselle. Hailuoto on hänen mukaansa hyvin luonnollinen paikka kalastukselle, eikä samankaltainen yritystoiminta edes välttämättä onnistuisi sisämaassa. Hailuoto on kuitenkin Välimäen mielestä ennen kaikkea kesäpaikka, ja ravintolan aukiolotkin menevät sen vuoksi sesongin mukaan.

“Nyt kun tuo silta valmistuu ensi vuonna, niin jää nähtäväksi jos liikenne ja väkimäärä sitä myötä kasvaa”, Välimäki viittaa tällä hetkellä työn alla olevaan siltahankkeeseen, joka mahdollistaisi ympärivuotisen autolla kulkemisen Hailuodon saarelle.

Lue myös