Jo neljän sukupolven ajan toiminut Pekka Heikkisen leipomo on ikoninen osa Kajaania ja kainuulaista leipomokulttuuria. Vuonna 1913 perustettu leipomo kunnioittaa perinteitä ja perinnereseptejä, mutta pysyy myös tiukasti mukana nykypäivän menossa.

Tällä hetkellä Pekka Heikkisen toimintaa pyörittää yrittäjä Kaisa Marin yhdessä veljensä kanssa. Itse Pekka Heikkinen on Marinin äidin isän isä ja leipomo sekä sen kahvilapuoti ovat pysyneet suvussa perustamisesta asti. Leipomo- ja kondiittoriliike sai aikanaan nimen Pekka Heikkinen ja kumppanit ja sitä nimeä se kantaa edelleen.
“Kumppanit on tarkoittanut henkilökuntaa, tavarantoimittajia, asiakkaita, kaikkia kenen kanssa hän teki töitä. Samalla ajatuksella teemme vieläkin töitä ja kumppanit ovat edelleen mukana.”
Ruokakulttuuria kunnioittaen
Pekka Heikkisen kahvila ja puoti sijaitsevat aivan Kajaanin keskustassa, leipomo taas aivan keskustan kupeessa. Lokaatio on pysynyt samana jo vuosikymmenet.
“Me ollaan leivottu leivät ja herkut kajaanilaisille ja vieraille jo neljän sukupolven ajan.”
Pekka Heikkisen laajaan valikoimaan kuuluvat niin perinteiset kuin erikoisemmatkin leivät, leivokset ja kakut. Ehdoton ykköstuote on puu-uunileipä, jonka juuri on jo yli satavuotias.
“Se on ollut ykköstuliainen Kajaanista jo vuosikymmeniä. Sitä leivotaan edelleenkin sydän roihuten joka päivä.”
Marinin mukaan Kainuussa on uskomattoman rikas ja hieno ruokakulttuuri ja hän kokee yrittäjänä ylpeyttä siitä, että hän saa olla mukana ylläpitämässä sitä. Jokaisen uuden yrittäjäsukupolven mukana on tullut jotakin uutta ja leipomo-osaaminen on rakentunut vuosikymmenien työn myötä.
“Vaikka juuret ovat syvästi perinteisessä historiassa, niin tekeminen saa olla meidän näköistä. Ollaan kehitelty tuotteita missä näkyy lähiruoka, historia ja ruokakulttuuri, mutta jotka ovat myös uudenlaisia, erilaisia ja jopa kansainvälisiä.”
Kehittelyn myötä on syntynyt tuotteita kuten tervaleipää, kainuulaista “saaristolaisleipää” ja kainuulaisia cocktail-tarjottavia, jotka Marinin mukaan kelpaavat korkeampiinkin kahvipöytiin. Työtä tehdään myös yhdessä muiden kainuulaisten ja pohjoissuomalaisten toimijoiden kanssa.
“Tehdään jatkuvasti töitä sen eteen, että meidän rikas ja hieno ruokakulttuuri saa ansaitsemansa aseman ja uskaltaa muuntautua tähän päivään.”
Marin ei halua yhteistöiden kuitenkaan rajoittuvan pelkästään Kainuuseen. Hän toivoo esimerkiksi kulttuuripääkaupunkivuoden avaavan uusia mahdollisuuksia maakuntarajojen yli.
Yhteisön arvo
Marin kokee Kajaanin olevan erityisen hyvä paikka toimia yrittäjänä. Palvelut toimivat vaivattomasti ja ongelmatkin ratkeavat helposti.
“Paluumuuttajana en voisi enää ikinä kuvitellakaan, että vetäisin yritystä missään muualla kuin Kajaanissa.”
Kajaanilla on vahva kaupunkikulttuuri ja Pekka Heikkinen tuntuu olevan oleellinen osa sitä.
“Se on meille todella suuri ylpeydenaihe, että kaupunkilaiset ottavat meidät ja meidän leivän osaksi omaa kaupunki-identiteettiään. Saamme toimia kainuulaisen arvopohjan, luonnon ja kulttuurin kautta ja kainuulaisuus on todella oleellinen osa tätä yritystä ja toimintaa.”
Kajaanilainen yhteisöllisyys tuli erityisen vahvasti esille Pekka Heikkisen kohdattua vuonna 2018 valtavan tragedian sen leipomon palaessa kokonaan. Jopa 40-luvulta asti toiminut rakennus paloi ja laittoi kaiken toiminnan jäihin yhdeksän kuukauden ajaksi. Vaikka päivä oli Marinille ja kaikille Pekka Heikkisen kumppaneille traumaattinen, tulee hänelle sitä muistellessa mieleen heidän saamansa tuki.
“Siitä tulee ensimmäisenä mieleen rakkaudentäyteinen tunne, se hyökyaalto myötäelämistä ja tukea, joka oli meille isoa ja todella tärkeää. Silloin jos koskaan ymmärsi sen, että meidän leipä on osa meidän kaupunkilaisten arkea ja elämää. Siinä että me lähdettiin jälleenrakentamiseen, oli valtava rooli sillä, ettei missään vaiheessa tarvinnut kyseenalaistaa sitä tukea.”