Sanginjoen luonnonsuojelualueen upeissa maisemissa pääsee luontopalveluyritys Naturestin mukana nauttimaan metsän tarjoamista elämyksistä sekä herkullisesta ruoasta.

Perustaja Rita Porkka kuvailee Naturestiä jo yrityksen alkuaikoina kehitetyn sanaparin avulla:
“Onnea ja oivalluksia metsästä.”
Monipuoliseksi “jokapaikanhöyläksi” itseään tituleeraava Porkka on pyörittänyt Naturestiä vuodesta 2020 yhdessä Riikka Heikkilän ja Raili Hokajärven kanssa, jotka toimivat yrityksessä enemmän taustavaikuttajina. Lisäksi mukaan on tullut Sanginjoella asuva Sari Ammunet, joka Porkan mukaan tuo toimintaan uutta energiaa ja näkökulmaa.
“Ollaan alusta asti tehty pienellä porukalla, mutta verkostoituminen on supervoima. Pitkästä työhistoriasta on jäänyt laaja verkosto ympäri Suomen ja omaa osaamista saadaan täydennettyä verkoston kautta”, Porkka kehuu.
Porkan oma tausta on aluekehittäjän työssä, jossa hän ehti toimia pari vuosikymmentä ennen yrittäjäksi siirtymistä. Hän innovoi ja kehitti yritystoimintaa muille ja sitä myötä ajatus omasta yrityksestä alkoi kirkastua. Hänellä oli jo oma toiminimiyritys palkkatyön ohessa, jossa hän tarjosi metsään ja hyvinvointiin liittyviä palveluita.
“Pikkuhiljaa lähti hahmottumaan se, että tätä haluan tehdä.”
Alunperin Naturestin ideana oli tarjota erilaisia metsäisiä sisältöjä kansainvälisille koulutusryhmille, mutta perustamisvuonna iskenyt koronapandemia toi omat haasteensa mukanaan. Naturest joutui miettimään toimintaansa uudestaan ja päätyi tavoittelemaan paikallisia yrityksiä.
“Se oli sinä aikana pelastus, kun pystyttiin järjestämään luonnossa erilaisia tapahtumia.”
Tällä hetkellä Naturestin toiminta pyörii pitkälti metsän ja sen tarjoamien mahdollisuuksien ympärillä. Metsässä he järjestävät monenlaisia tapahtumia, esimerkiksi virkistyspäiviä ja työhyvinvointipäiviä yrityksille. Monet tapahtumista liittyvät vahvasti myös hyvinvointiin.
Herkut lähimetsästä
Alkuvuodet Naturest toimi Porkan mukaan ilman kattoa pään päällä ja palvelut vietiiin asiakkaiden luo, mutta viimeiset pari vuotta pääpaikkana on toiminut Sanginjoella sijaitseva Loppulan Luontokahvila. Se on vanha Oulun kaupungin metsänvartijan virka-asunto.
“Ollaan ihan Sanginjoen luonnonsuojelualueen ytimessä, Loppulan parkkipaikalta lähtevät kaikki Sanginjoen reitit.”
Loppulan Luontokahvila toimii viikonloppuisin kaikille avoimena kahvilana. Sunnuntaisin tarjolla on keittolounas. Lisäksi se on auki tilauksesta asiakasryhmille. Tarjolla on Porkan mukaan perinteisiä kahvilatuotteita, pääosin omassa keittiössä valmistettuja. Periaatteena on, että raaka-aineet tulevat läheltä. Ruoanlaitossa hyödynnetään esimerkiksi oman pihan omenoita ja raparperia sekä metsän marjoja, sieniä ja villiyrttejä.
“Metsä on meille paitsi toimintaympäristö, myös inspiraation lähde, meidän aarreaitta.”
Porkalle lähiruoan suosiminen on ollut aina selkeä yritystoimintaa ajava arvo. Jos jotain ei ole mahdollista valmistaa itse, se hankitaan lähialueella toimivien kumppaneiden kautta. Lisäksi Loppulassa on myynnissä esimerkiksi paikallisia pienpanimotuotteita, niin alkoholia kuin alkoholittomiakin juomia, sekä luonnontuoteyrittäjien tuotteita.
“Olen halunnut alusta asti toimia hyvin vastuullisesti ja korostaa nimenomaan paikallisuutta, ei vain ruoassa vaan myös palveluissa ja osaamisessa.”
Naturest on saanut hyvää palautetta arvoistaan ja niistä kiinni pitämisestä.
“Asiakkaita kiinnostaa oikeasti se, että kerrotaan mistä meidän tarjottavat tulee ja mikä niistä tekee oikeasti vastuullisia, ei riitä, että röyhistellään rintaa, vaan pitää kertoa mitä se tarkoittaa.”
Joskus kahvilan herkut pakataan mukaan retkieväiksi ja nautitaan metsän keskellä. Ennen Loppulan Luontokahvilaakin ruoka oli oleellinen osa toimintaa.
“Ruoka yhdistää ihmisiä paikallisesti ja globaalisti. Yhdessä nauttiminen on tosi innostavaa, jotenkin sellaista, että viimeistään ruoan äärellä se ujoinkin ihminen vapautuu. Se on yhdistävä tekijä.”
Luonnon keskellä
Sanginjoen luonnonsuojelualue on Porkan mukaan ainutlaatuinen paikka yritystoiminnalle. Alueen reitistö on hänen mukaansa mahtava ja Naturest pystyy hyödyntämään sitä omassa toiminnassaan, tapahtumissa ja asiakastilaisuuksissa.
“Sanginjoen ihkauusi luonnonsuojelualue on tosi merkittävä ja toimintaa buustaava alue, se on kautta aikojen ollut oululaisten oma aarrearkku, ihmiset osaavat tulla sinne marjastamaan ja sienestämään.”
Naturestin ja Loppulan Luontokahvilan kovin sesonki tapahtuu keruuaikaan, huhtikuusta lokakuuhun. Sesonkiaikaan vuorokaudet tuntuvat liian lyhyiltä, mutta talvisin luontoaktiviitteihin toivottaisiin lisää osallistujia, sillä sesongin ulkopuolella suomalaisia retkeilijöitä on vähemmän. Kansainvälisiä asiakkaita kuitenkin nimenomaan kiehtoo suomalaisen luonnon pimeys, kylmyys ja kaukaisuus.
“Oulun maine matkailualueena on parantunut ja paranee jatkuvasti, voimme ratsastaa hiljaisuudella, puhtaudella ja kaupungin läheisellä erämaalla.”