Ranuan Kalajalosteella kala taipuu moneen. Kehuttu ja kilpailuissa palkittu yritys valmistaa kalajalosteita perinteiseen tyyliin Simojärvellä kalastetusta kalasta.

Yrittäjä Petri Mannisella on takanaan vuosikymmenien kokemus kalan käsittelystä. Alunperin Tampereelta kotoisin oleva Manninen muutti perheineen Lappiin 2000-luvun alkupuolella ja päätyi ostamaan Ranuan kunnan huutokauppaaman kalasataman. Kalankäsittelytilat remontoitiin kalanjalostustiloiksi ja Ranuan Kalajaloste syntyi vuonna 2013.
“Kalastajana toimiminen oli lapsuudenhaave. Kokeilin miltä ammatillinen kalastus tuntuisi ja se tuntui todella hyvältä”, Manninen muistelee.
Perinteiset reseptit menestyvät
Ranuan Kalajaloste tarjoaa monipuolisesti kalajalosteita. Valikoimasta löytyy kalaa niin savustettuna, hiillostettuna, loimutettuna kuin vaikkapa säilykkeenä
Kalaa valmistaessa Manninen luottaa perinteisiin valmistusmenetelmiin. Kalajalosteita valmistetaan nyt upouusissa tiloissa, jotka rakennettiin entisten tuhouduttua tulipalossa vuonna 2021. Kalat savustetaan isoissa hirsiuuneissa.
“Ne toimivat ilman sähköä ja ihan oikeasti perinteisesti, siellä ei ole edes valoja”, Manninen naurahtaa.
Erityisesti asiakkaat pitävät kylmäsavustetuista kaloista. Ikisuosikki kylmäsavulohen lisäksi kylmäsavustettu hauki ja kuha viedään Mannisen mukaan heti käsistä. Ne ovat myös hänen oma suosikkinsa valikoimasta.
“Kylmäsavukalasta voi tehdä mitä vaan, vaikka sushia, laittaa leivän päälle tai syödä uusien perunoiden kanssa. Kun itse tekee, niin sitä tulee kyllä syötyä paljon, kun se vaan on niin hyvää.”
Ranuan Kalajalosteen tuotteita voi ostaa heidän Suomea kiertävästä kala-autostaan ja tämän lisäksi heillä on ruokapiste Oulun Kauppatorilla joka vuosi Vapusta syyskuun puoliväliin. Kesän aikana paistettuja muikkuja menee Mannisen mukaan “hirvittävät määrät”.
“Jos jossakin myydään ruokaa ja vaikkapa viisikymmentä ihmistä syö, niin neljäkymmentä niistä ihmisistä kiittää ja sanoo, että oli erityisen hyvää ruokaa. Pakkohan sen on olla hyvää, jos joku vaivautuu kehumaan, suomalaiset eivät kauheasti kehu.”
Tuotteet ovat keränneet kehuja paitsi asiakkailta, niitä on myös palkittu useaa otteeseen Artesaaniruoan Suomenmestaruus -kisoissa. Yhteensä Ranuan Kalajalosteelle on Mannisen mukaan myönnetty viisi kultaa ja yksi hopea.
Kestävää toimintaa
Manninen peräänkuuluttaa yrittäjänä paikallisuuden ja ekologisuuden puolesta. Ranuan Kalajalosteella on käytössä Suomen, ellei jopa maailman, ensimmäinen ja ainoa aurinkosähköllä toimiva kala-alus.
“Se on itse suunniteltu ja rakennettu. Halusin tietää, että pystyisikö sellaista rakentamaan. Kun koko ajan puhutaan hiilijalanjäljestä, niin meillä se on tuolla aluksella pyöreä nolla.”
Hän toivoisi, että kunnissa ja kaupungeissa panostettaisiin entistä enemmän lähiruokaan, eikä katsottaisi pelkkää hintalappua. Paikallisten tuotteiden suosiminen on hänen mukaansa ekoteko ja ilmaston kannalta huomattavasti järkevämpää.
“Lisäksi, kun kaikki tehdään paikallisesti, niin kaikki rahat jäävät sinne kuntaan. Menekin kasvu tuo lisää työpaikkoja ja lisää työntekijöitä.”
Manninen nauttii yrityksen pyörittämisestä juuri Ranualla, eikä hevillä vaihtaisi paikkakuntaa.
“Täällä on vielä neljä vuodenaikaa ja pystyy kalastamaan talvellakin. Ammattitaitoa on helpompi pitää yllä, kun pääsee kalastamaan niin kuin se on alunperin tarkoitettu. Täällä on myös jotenkin rennompaa, täällä ei elämä ole niin vakavaa kuin Etelä-Suomessa. Sellainen rauha kaikessa.”